Gedekte tafelVoor ‘noodzakelijke’ vormen van hulp zorgt de overheid. Tieners in begeleid wonen trajecten, vluchtelingen in opvangcentra, ouderen in verzorgingstehuizen zijn voorbeelden. Maar we zien dat er mensen zijn die niet op deze zorg kunnen rekenen en toch een plek nodig hebben om zich in rust en veiligheid te kunnen ontplooien. Voor hen zetten wij ons graag in met onze rustplekken.

Het leven gastvrij met elkaar delen

We voelen ons geïnspireerd door verhalen over het dynamische leven van de eerste christelijke gemeentes. Zo zoeken wij steeds weer naar nieuwe vormen van gemeenschap en gastvrijheid.
Het hart van gastvrijheid is voor ons luisterend aandacht geven aan de gast. Wat beweegt hem, waar zit hij mee? Gastvrijheid richt zich op verbinding, een luisterend oor, een geborgen plek om te zijn.

Verschillende vormen van gastvrijheid

Er zijn veel verschillende vormen van gastvrijheid en de een is niet beter dan de andere. Je kunt een middag of avond gastvrij zijn door iemand te ontvangen in je huis of hem betrekken bij de dingen die je onderneemt. Of je hebt een kamer in je huis die je beschikbaar stelt voor een of meerdere nachten, misschien zelfs voor maanden.

Het gaat daarbij niet om de perfecte ambiance of de culinaire maaltijd maar om aanvaarding, echt contact maken en geborgenheid voor onze gasten. Zodat zij zich kunnen ontplooien en een volgende stap kunnen zetten.
De persoon die je in je huis ontvangt heeft iets meegemaakt of zit in een situatie die hem of haar kwetsbaar maakt. Als rustplek mag je diegene een plek bieden om tot rust te komen en daarmee iets van Gods liefde laten zien.

Rustplekken geen alternatief voor maatschappelijke voorzieningen

Voor de duidelijkheid – het gaat bij rustplekken niet om vervanging van professionele hulpverlening! Daarom kunnen we helaas geen plek bieden aan mensen die nog verslaafd zijn, schulden hebben of een straf open hebben staan.