Menu Sluit

Gastopvang kan enorm verrijkend zijn, maar het is óók pittig. Wil je meer weten, ervaringen horen of vragen stellen? Bijvoorbeeld wat je in ieder geval voorbereid moet hebben voordat je iemand in huis neemt. Of je hebt al gastvrij een vluchteling uit Oekraïne ontvangen en je loopt tegen bepaalde dingen aan.

Voor geïnteresseerden en betrokkenen bieden we online overlegmomenten aan. We willen graag naar je luisteren, me je meedenken en onze ervaringen met je delen.

Vul onderstaand formulier in en we nemen spoedig contact met je op voor een afspraak op maat.

Ik wil mijn huis openstellen voor een Oekraïense vluchteling… en nu?

Het leed van de vluchtelingen uit Oekraïne raakt je en je overweegt om je huis tijdelijk open te stellen. Dat is super gaaf. Het kan je leven verrijken door contact met andere gewoontes en achtergronden. Tegelijk heeft samenwonen impact op je dagelijks leven, op je privacy.

De Rustplek deelt graag haar expertise na 10 jaar ervaring met het bieden van gastopvang. Onderstaand vijf stappen plan helpt je keuzes maken en richt je blik op praktische overwegingen en de emotionele impact. Zo start je goed voorbereid aan het openstellen van jouw huis en hart.

Stap 1: Wat heb je te bieden?

  • Breng in kaart wat je mogelijkheden zijn. Hoeveel mensen kun je ontvangen? Volwassenen of ook kinderen? Mannen én vrouwen? (Neem hierbij ook mee dat je gasten gebruik zullen maken van gezamenlijke ruimtes.)
  • Wat deel je en wat blijft privé? Denk aan gebruik van de huiskamer. Je eigen privacy behouden en bewaken is essentieel om samen wonen op langere termijn vol te houden. Denk ook aan eventueel aanwezige kinderen.
  • Hoe ga je om met maaltijden? Eet je standaard samen of eten gasten in hun eigen ruimte? Hoe ga je om met de koelkast, met levensmiddelen? Hoe is je financiële situatie? Wat kun je erbij hebben? Vluchtelingen komen mogelijk met niets aan en hebben dus geld nodig voor kleding, openbaar vervoer. Wat wil en kun je daarin doen?
  • Hoelang wil je plaats bieden? En is er een vervolgplek? Wie kan daarvoor zorgen? Baken de tijd van te voren af, verlengen kan altijd nog. Onze ervaring is dat drie maanden goed te doen is.

Stap 2: Niet alleen!

  • Betrek iemand die met jullie oploopt in dit proces, van enige afstand, maar beschikbaar om te praten en om mee te denken.
  • Het kan dat opvang bieden niet lukt, te pittig blijkt of er kan in jullie gezin of bij de vluchteling(en) een calamiteit plaatsvinden. Het is belangrijk dat er dan achtervang is, vooraf geregeld, zodat je op dat moment geen zorgen daarover hebt. Vorm bijv. een duo met een ander gezin.

Stap 3: Wees realistisch

  • Volg je hart wil niet alleen zeggen dat je je hart laat spreken, maar ook dat je eerlijk onder ogen ziet wat nog in de weg staat (en mogelijk in de weg zal blijven staan). Neem je twijfels, een vraag, een nog niet overtuigde huisgenoot of een onrustig gevoel serieus. Zoek uit wat er speelt, praat erover.

Stap 4: Zoek samenwerking

  • Zijn er organisaties in jouw omgeving die tussenpersoon/begeleider kunnen zijn bij het proces van opvang? Regel het via hen. Denk daarbij ook aan zaken als het regelen van een tolk.
  • Zoals eerder genoemd kan een vluchteling met lege handen aankomen. Zijn er initiatieven in jouw omgeving die kleding verzameld hebben? Kan de kerk hierin iets betekenen? Je vriendenkring, vereniging? Ook als het gaat om financiën rondom vervoer, een telefoonkaart of wat er dan ook maar nodig is?
  • Oekraïne hoort bij Europa maar net zo als bij andere Europeese buren zijn er culturele verschillen. Fijn als je contact kunt leggen met mensen of organsaties die je mee kunnen nemen wat in Oekraïne gebruikelijk is. Het kan ook nodig zijn om met iemand te sparren die ervaring heeft met omgaan met trauma’s. Immers zijn je gasten mensen die verschrikkelijke dingen mee gemaakt hebben en alles moesten achterlaten.

Stap 5: Communiceer!

  • Wees vanaf het begin helder naar je gasten. Je huis moet je thuis blijven en er moet tijd voor je eigen gezin overhouden.
  • Realiseer je dat duidelijkheid over wie, wat, waar, wanneer, hoelang e.d. niet alleen voor jullie, maar ook voor de gast(en) rust geeft. Weten waar je aan toe bent, geeft ruimte in het hoofd. Maak daarom concrete afspraken over eten, tijden van thuiskomst, gebruik van douche, ontvangen van bezoek e.d.

Ondersteuning nodig bij het samen wonen? Of zelf een gastgezin ondersteunen?

Hoor je bij de mensen die voor een Oekraïense vluchteling een kamer beschikbaar stellen? Gewoon ruimte maken voor iemand die alles moest achterlaten?

Oekraïners als gasten verwelkomen in je eigen huis is prachtig, maar kan ook vragen oproepen en spanning geven. De Rustplek wil je tijdens het samenwonen graag ondersteunen. Door een gastgezin 1 op 1 aan een maatje te koppelen en regelmatig contact kunnen we op maat begeleiding bieden.

Ontvang een woon-steun-maatje voor het gastgezin

 

De impact op het gastgezin is groot als je je huis opeens met volledig vreemden deelt. We bieden je een maatje aan om te overleggen en te sparren zodat het samenwonen in wederzijds respect en in harmonie kan blijven gebeuren. Hoe gaat het bij jou op het moment? Waar loop je tegenaan? Wat krijg je niet zomaar opgelost?

Onze woon-steun-maatjes beschikken reeds over uitgebreide ervaring als Rustplek-trajectbegeleider of hebben een training gevolgd. Ze bieden een luisterend oor en advies voor velerlei praktische vragen.

Wordt woon-steun-maatje en begeleid een gastgezin met een Oekraïense vluchteling

 

Misschien ben je zelf niet in de gelegenheid om zelf iemand in huis op te vangen maar draag je het hele idee een warm hart toe. Dan is een rol als woon-steun-maatje misschien iets voor jou? Je krijgt van ons een (gratis) training waarin we verschillende aspecten die bij het samenwonen een rol spelen met je doornemen. Denk aan grenzen stellen, culturele verschillen, irritatie of conflicten. Je leert verder basisvaardigheden van het begeleiden.

Je houd geregeld contact met het gastgezin en helpt hen met vragen. Kom je er niet uit kan je altijd met iemand van de Rustplek contact opnemen. Dat geldt ook als er professionele hulpverlening ingeschakeld moet worden.