Menu Sluit

Op bezoek bij Rustplek Breda

Het is vroeg in de middag en we staan voor het mooie gebouw van Stichting De Herberg Breda. We willen de opstart van Rustplek Breda evalueren en dat voelt altijd een beetje spannend. Wat ging goed, wat minder? Kunnen we ondersteunen bij datgene wat het team nodig heeft? Wat heeft het team nodig voor het werk?
We bellen aan en worden welkom geheten via een zijingang. Het is een gezellige drukte in De Herberg. Een lekkere geur van de lunch hangt nog in de lucht. In een kamer zitten mensen spelletjes te doen. Een groep mannen, een met een gitaar, zit op een andere plek op de grond samen te zingen. Hanneke Van Herwijnen – Meerloo, directeur-bestuurder komt binnen vliegen, ze heeft net een presentatie gegeven voor de gemeente over het werk van de Rustplek naast hun andere projecten. Karin Gommers is door de regen gefietst voor onze ontmoeting en maakt een plek vrij aan de garderobe voor haar kletsnatte jas. Het is zoeken naar een rustig plekje in dit bedrijvige gebouw.

Een lokaal rustplek-initiatief opstarten met een stichting die zich richt op dak- en thuislozen was een nieuwe insteek voor ons. Met lichte twijfels hoe dit zou lopen. Bij de Rustplek staan de wensen van de gastgezinnen centraal. Leeftijd, geslacht, duur van het inwonen en meer. Komen jullie dan als De Herberg niet in de knel met de belangen van je eigen cliënten?
Die twijfels zijn helemaal weggenomen. Hanneke en Karin werken beiden uitermate professioneel en zorgvuldig en hebben de belangen van hun gastgezinnen uitstekend op het netvlies. Drie succesvolle plaatsingen zijn een mooi resultaat voor een startend initiatief. Het enthousiasme tijdens ons gesprek is aanstekelijk. Een nieuwe manier om vooral preventief tegen dakloosheid aan de slag te kunnen is een waardevolle aanvulling op datgene wat ze al doen.

En voelden ze zich door ons gesteund? Ja hoor – dat wat wij bieden is precies datgene wat zij nodig hebben. Een compliment over professionaliteit terug. Helemaal blij weer op de snelweg richting thuis.
#gastvrijheid #gastgezin #dakloosheid #preventie #vrijwilligerswerk