Menu Sluit

Je gedachten laten varen

Als onderdeel van de Rustplek Nederland kwam ik in contact met het Schippersechtpaar Wim en Lenie Peggeman uit Dordrecht. In de weekenden zijn zij meestal thuis in hun stenen huis en wordt hun schip ergens ‘geparkeerd’. Door de week vaart het schip lange dagen bij weer of geen weer. Het schip (let wel GEEN boot!) is maar 2 jaar oud en verrassend ruim met een eigen hut voor gasten of, zoals in mijn geval, iemand die een keer wil ervaren hoe het op zo’n schip nu reilt en zeilt.  Het gastvrije schippersechtpaar heeft vaker ‘verstekelingen’ aan boord en na zelf ingescheept te zijn begreep ik ook waarom gasten graag terugkomen. Het is overigens echt verbazingwekkend om te ervaren hoeveel uitspraken en woorden in onze taal met de scheepvaart verbonden zijn.  

Mijn insteek was om uit te vinden hoe een week meevaren op een binnenschip voelt om daarna te kijken of dit schip ook een plek voor andere mensen is om een week tot rust te komen. Dat was namelijk de reden waarom Wim en Lenie de Rustplek hebben benaderd; mensen een week rust te gunnen. 

Het ‘er niet af kunnen’ dwong mij om afstand te nemen van alles wat buiten de boot valt. Het wordt dan roeien met de weinige riemen die er zijn.

Smalle gangetjes, steile trappen en eigenlijk alleen je eigen (ruime) slaapkamer waar je op jezelf kan zitten. (Ik vergeet expres even de enorm ruime woonkamer te vermelden met een eethoek om van te smullen) Het dwingt je om na te denken en het hielp mij persoonlijk om bv het zelfgekozen afscheid van mijn baan te relativeren. 

De wereld komt vanuit een heel ander perspectief aan je voorbij. Na verloop van veel water gooiden mijn gedachten het vanzelf al op een andere boeg en dat was een verfrissende ontdekking. 

Ik hoefde een week lang niet na te denken wat ik ging doen of waar ik heen zou gaan; het eten werd door de gastvrouw op een perfecte manier verzorgd; de heerlijke koffie en thee werd steevast in de stuurhut bezorgd. 

Al varend kwam ik er ook achter dat schipper(m/v) zijn veel meer is dan een oogje in het zeil houden. De stuurhut lijkt veel meer op de cockpit van een Boeing dan van een binnenvaartschip. Ook de schippersvrouw weet haar roer goed recht te houden en dat terwijl zij niet op een schip is opgegroeid. 

Leuk om te observeren dat er schippersjargon bestaat en hoe de schippers het wel en wee van elkaar kennen. Bij ieder tegemoetkomend schip komt er een verhaal en ieder schip heeft ook een verhaal . . ook dit schip.

Kortom, je bent een hele week uit je eigen beslommeringen en voor een aantal mensen kan dit een mooie en heilzame week betekenen; gewoon je gedachten te laten varen en het roer uit handen geven.